S@N@L-@L@SEH!R P@YL@SIM FORUMU
Would you like to react to this message? Create an account in a few clicks or log in to continue.

S@N@L-@L@SEH!R P@YL@SIM FORUMU

^^^^SANAL-ALASEHİR PAYLASIM FORUMU^^^^
 
AnasayfaAnasayfa  AramaArama  Latest imagesLatest images  Kayıt OlKayıt Ol  Giriş yapGiriş yap  

 

 MASAÜSTÜ MÜ YOKSA DİZÜSTÜ MÜ?

Aşağa gitmek 
YazarMesaj
sevko
yönetici
yönetici
sevko


Mesaj Sayısı : 24
Yaş : 33
Kayıt tarihi : 13/12/07

MASAÜSTÜ MÜ YOKSA DİZÜSTÜ MÜ? Empty
MesajKonu: MASAÜSTÜ MÜ YOKSA DİZÜSTÜ MÜ?   MASAÜSTÜ MÜ YOKSA DİZÜSTÜ MÜ? Icon_minitimePerş. Ara. 13, 2007 11:44 pm

Bilgisayar almayı düşünenler dikkat! Hangi tür bilgisayar almalısınız? Okuyun...
Ayağımızı yorganımıza göre uzatmayışımız, ‘en son model olsun, beni yolda bırakmasın, elâlem ne der sonra’ takıntımız teknoloji ürünlerini satın alırken bile peşimizi bırakmıyor.

Bilgisayarı araba gibi görüp, ‘biraz daha bekleyip son modelini alacağım’ diyenler mi çoğunlukta, yoksa ‘çift çekirdekten aşağısını almam’ diyenler mi bilmiyorum ama her iki gruptaki insan sayısı azımsanmayacak kadar çok. Teknoloji üreticileriyle görüştüğümüzde, farklı ihtiyaçlara göre ürünler tasarlayıp sunduklarını söylüyorlar. Bir Celeron kullanıcısını küçük görmenin ayıp, 4 çekirdekli ürünlerle hava atmanın ise boş olduğunu, birkaç seneye kadar çekirdek sayısının 80’i bulacağını ifade ediyorlar. O zaman ihtiyaç nedir, yakın zamanda ne olur hesabını yaparak ürün almak en doğrusu olmalı.

MASAÜSTÜ MÜ YOKSA DİZÜSTÜ MÜ?

Gelelim kim, hangi çekirdeği çıtlatmalı mevzuuna. Bu konu ile ilgili teknoloji şirketlerinden Intel Türkiye ile görüştük ve AMD Türkiye’den de bilgi aldık. Intel Türkiye Genel Müdür Yardımcısı Tolgar Elverici 1996 yılında ABD’de çok yüksek hesaplama kapasitesine ihtiyaç duyan araştırma şirketinin kullandığı 1 Teraflop kapasiteye sahip bilgisayarının yaklaşık 300 metrekarelik bir alan kapladığını belirtiyor. Geçen yıl tanıtılan 1 Teraflop’a denk gelen 80 çekirdekli yeni bilgisayarın chipi 300 milimetrekarelik yer tutuyor. Teknoloji bu derece hızla gelişirken, ‘almışken en iyisi olsun’ diyerek teknolojiyle tanışmayı ertelememek gerekiyor. Bilgisayar alacak kişinin öncelikle masaüstü mü yoksa dizüstü mü alacağına baştan karar vermesi gerekiyor. Eğer bazen işte, bazen evde, 40 yılın başı yanınızda dolaştırıyorsanız teknoloji üreticileri sizi ‘portatif kullanıcı’ olarak tanımlıyor ve notebook’u tavsiye etmiyor. Ama siz bilgisayar elinden düşmeyen, avcı ruhuyla çalışan, yine uzmanlarının tanımıyla ‘yol savaşçısı’ iseniz o zaman durum değişiyor sizi PC kesmez, dizüstü almalısınız.

İşe Celeron’la başlayalım. Sizi uzman gözüyle görüp, danışmak için başvurulduğunda doğal olarak ‘Bilgisayarla ne yapacaksın?’ sorusunu yöneltiyorsunuz. İhtiyaçlarını dinledikten sonra bazen ‘Abi sana Celeron işlemcili bilgisayar yeter’ deyince seni şöyle baştan aşağı süzüyor. ‘Acaba beni küçümsüyor da, Celeron’u mu layık görüyor!’ bakıyor. Halbuki öyle değil. Bu işin uzmanı, “Masaüstü bilgisayarda internete bağlanan, e-posta alıp-gönderen, webde sörf yapan, Word ve Excel gibi ofis programı kullanan kişiye Celeron yeter. Çok istiyorsa bunun bir üst modeli olan Pentium’un D ailesi, ilk çift çekirdeklilerden de alabilir.” diyor. AMD’nin tavsiyesi ise Sempron işlemci. Bu tip kullanıcıya 512 RAM yeterli, ayrıca bir grafik kartına da gerek yok. Anakart üzerindeki (on board) grafik kartı işi görüyor. Sık sık video izlemiyorsa LCD yerine düz tüplü, 17 inç civarı ekran tercih edebilir.

Eğer kullanıcı yukarıdaki saydığımız işleri bilgisayarında yapıyor ve onun üzerine dijital resimler çekip saklıyor, MP3 dinliyor, video izliyor ve internetten indiriyor, kendi çektiği videoları saklıyorsa dijital medya kullanıcısı olma yolunda önemli adımlar atmış kabul edebiliriz. Bu kullanıcının bilgisayarının işlemcisini biraz performanslı olması gerekir. Intel bu tür kullanıcılara Core 2 Duo işlemci önerirken, AMD’nin tavsiyesi Athlon 64x2 çift çekirdekli işlemciler. Grafik kartı yine one bord olabilir ama harici kartı da tercih edebilir. Video ve resim saklıyorsa hard disk 160-200 GB civarı olabilir. Ekran olarak LCD tercih edilebilir. Gelelim profesyonel kullanıcı ve oyunculara. Grafik ve multimedya programları kullanarak video üzerinde kesip birleştirme, üzerine müzik ekleme gibi değişimler yapıyorsa bu işler için işlemci performansı çok önemli. Çünkü bu kullanıcı aynı anda birkaç grafik programını birden kullanır. Artık bu kişi işlemcide performans arar. Yavaş yavaş Intel’in 4 çekirdekli işlemcileri, AMD’nin ise Phenom dört çekirdekli işlemcileri öneriliyor. Ekran kartı harici olarak belirlenirken ekran da büyük olmalı. Bilgisayarın hard disk ve RAM kapasitesi biraz yüksek olmalı. Çünkü video işlemi yapılıyor.

Oyun deyip küçümsemeyin

Bilgisayarı oyun oynamak için satın alanlar en yüksek performans arayan kişiler. Oyunların performanslı cihaz istemelerinin sebebi, her geçen gün yoğun grafik içeren ürünlerin kullanıma sunulmasından kaynaklanıyor. Bu kesime Intel, 4 çekirdekli işlemci ailesi ve ekstrem denilen üst seviye yüksek verimlilik sunan işlemci ve platform sunuyor. AMD’nin önerisi ise Phenom dört çekirdekli işlemciler, 3000 serisi ekran kartları ve CrossFireX destekli anakartlar.

Bir de çok bilinmemesine rağmen multimedya kullanıcıları var. Evinde bilgisayarı LCD TV’ye bağlayıp film seyretmek, aile albümünü izlemek için kullanır. Aslında bu cihazlar bilgisayardan çok multimedya cihazdır. Bu bilgisayarlarda alışık olduğumuz kasa, klavye, fare yok. Tüketici elektroniği görünümünde, müzik seti gibi sessiz çalışan, kapasitesi yüksek, iyi görüntü ve ses veren TV gibi kolay açılıp kapanan, kullanım kolaylığı açısından da uzaktan kumandalı çalışırlar. Bu kullanıcı grubuna Intel, Viiv platformu, AMD ise LIVE! destekli platformlar öneriliyor. Grafik kartının yüksek çözünürlüklü olması gerekiyor. Intel’in Viiv platformu yaklaşık iki yıldır Türkiye’de perakende satışta.

Siz portatif kullanıcı mısınız, yoksa mobil mi?

Şimdi gelelim tercihini notebook’tan yana kullananlara. Dizüstünde de birkaç farklı kullanıcı grubu var. 17 inç ve üzeri ekran, neredeyse 7-8 kilo ağırlığında, fiş sürekli prize takılı olduğu için pil ömrünü önemsemeyen bir kullanıcı kesimi var. Bunlar bilinenin aksine, mobil değil, aksine portatif kullanıcı. Çünkü evinden işine, yazlığına, evde veya ofiste odalar arasında çok sık bilgisayar taşıyan birisi değil. Bu tip kullanıcılar geniş ekranda iyi bir de görüntü istiyorsa, 20 inç olanlarından almalı. Ama fiyatı biraz pahalıdır. Intel ve AMD’den Centrino ile Turion çift çekirdekli mobil işlemciler tercih edilebilir.

Acaba siz bir ‘yol savaşçısı’ mısınız? Hayatı yolda geçenlere de yol savaşçısı deniliyor. ‘Olabildiğince hafif olsun, yanımdan ayırmayayım, havaalanında, otelde, araçta, kullanayım, pil ömrü uzun olsun, gün ortasında yolda kalmayayım. Film izleme, oyun onama işlemi yapmayayım’ diyorsanız 14 inç aşağısını tercih etmelisiniz. Yakın zamana kadar 12 inçler revaçtaydı ama ekran genişliği 10 inçin altına inmeye başladı. Intel Centrino Duo platformu önerirken AMD Turion 64 X2 çift çekirdekli mobil işlemci sunuyor.


farao
Sayfa başına dön Aşağa gitmek
 
MASAÜSTÜ MÜ YOKSA DİZÜSTÜ MÜ?
Sayfa başına dön 
1 sayfadaki 1 sayfası

Bu forumun müsaadesi var:Bu forumdaki mesajlara cevap veremezsiniz
S@N@L-@L@SEH!R P@YL@SIM FORUMU :: bilim & teklonoji-
Buraya geçin: